infoEKENÄS FILMFEST 18.-20.1.2019
Framåt och Tillbaka
"Livet kan bara begrundas bakåt - men måste levas framåt"
- Sören Kirkegaard
Detta är Ekenäs FilmFests blogg, hemsidan finns på www.ekenasfilmfest.fi

Festivalpublikationen Skript finnas att ladda ner i pdf-format. Papperstidningen finns att få på visningsställena och i Ekenäs bibliotek

Festivaalijulkaisu Skript om ladattavissa pdf-muodossa täältä. Paperiversio on saatavilla esityspaikoilla sekä Tammisaaren kirjastossa.

Ekenäs FilmFest 2009

Ekenäs filmfestival återkommer fjärde året i följd i januari 2009. Den första filmfestivalen i Ekenäs ordnades i januari 2006 i samarbete med Ekenäs stad, Yrkeshögskolan Sydväst och Söndagssällskapet Pilsnerpojkarna. Efter den lyckade tillställningen grundades föreningen Ekenäs Filmfest r.f., med målsättningen att göra festivalen till ett årligen återkommande evenemang. Såsom tidigare satsar vi på nordisk film, och denna gång är temat Kärlek & uppror. Vi hoppas att den bukett filmer som vi i år bjuder på kan locka både till kärlek och ”uppror”.
Högklassig nordisk film står i huvudsak på repertoaren. Både nytt och äldre visas. Dessutom har en filmkurs för högstadie- och gymnasieelever i Västnyland ordnats i samband med festivalen. Resultaten av denna kurs presenteras under festivalen. Förutom spelfilm kan man njuta av filmer med Raseborg anknytning på Ekenäs naturum lördagen den 24.1. mellan 10-12.
Också denna gång kommer prominenta gäster att skänka glans åt festivalen. Maria Heiskanen, huvudperson i Jan Troells lovordade Maria Larssons eviga ögonblick har lovat närvara, liksom skådespelarna Kati Outinen och Elina Salo, bägge aktuella i två av Aki Kaurismäkis mästerverk, Tulitikkutehtaan tyttö och Juha, vilka visas söndag 25/1. Därtill hoppas vi på ett återseende med regissören Tomas Alfredson, från Sverige.
Filmtävlingen för skolungdom väckte glädjande stort intresse senaste år, och denna höst har åter ett antal elever och studerande fått professionell handledning i konsten att göra film. Undervisningen har ordnats i samarbete med Västra Nylands folkhögskola, och elevarbetena kommer att visas och prisbelönas under festivalen.
Årets dokumentärfilmer har rubriken Raseborg. Vi har efterlyst amatörupptagningar från de kommuner som bildar den nya staden Raseborg, och därtill presenteras journalfilmer från 1940-60-talet ur Yles arkiv, med samma motiv. Visningen sker på Ekenäs naturum, i Stallörsparken.
Ett nytt inslag i festivalen är filmanalys, där FM Urban Fellman kommer att göra en genomgång av Tomas Alfredsons Guldbagge-belönade Låt den rätte komma in.
Biljettpriser: Bio Forum 6 euro per föreställnng, Karelia 5 euro per föreställning.
Ekenäs Filmfest rf är en öppen förening, som gärna tar emot både understödande medlemmar och personer som kunde tänka sig att medverka i festivalarrangemangen på något sätt. Kontakta i så fall någon av styrelsens medlemmar, eller betala in medlemsavgiften (7 euro) på vårt konto.
Styrelsen för Ekenäs Filmfest rf 2008-2009: Erik Hagman (ordförande), Tom Ljung (viceordförande), Ilse Sjöholm (sekreterare) Birgitta Nyberg (medlem), Erik Pöysti (medlem), Tor-Erik Söderholm (medlem) och Esa Halonen (medlem).
Vid förfrågningar vänligen kontakta ekenas.filmfest@gmail.com

Inga kommentarer: