info



Detta är Ekenäs FilmFests blogg, hemsidan finns på www.ekenasfilmfest.fi


Ekenäs Film Fest 2007

EKENÄS FILMFEST
Bio Forum fredag 19/1 kl 17.30:
Populärmusik från Vittula
Regi: Reza Bagher. Svensk-finsk samproduktion (2004). Längd 105 min.
Mikael Niemis roman om pojkarna Niila och Matti som växer upp i Pajala i nordligaste Sverige blev en succe i den komiska genren, belönad med August-priset. Filmen tar vara både på situationskomiken och den egenartade miljön i Lappmarken, kollisionen mellan finskt och svenskt. Niila och Matti lyssnar på pop och rock, och besluter sig för att bilda ett eget band, som skall föra dem ut i världen och göra dem berömda. Inte minst finländske Andreas af Enehielm som Niila lyser i filmen.
Bio Forum fredag 19/1 kl 19.30:
Mun mot mun
Regi: Björn Runge. Svensk, drama/thriller (2005). Längd 92 min.
Ångesten i den svenska radhusidyllen. Tonåringar som går vilse i ingenmansland mellan barndom och vuxenliv. Det är utgångspunkten för Mun mot mun, där dottern Vera vill ut ur tristessen där hemma, men med olyckligt resultat. Pappan Mats är alkoholiserad, men kvicknar till när han ser hur Vera mår, och försöker hålla ihop familjen. Mamman Ewa tvår sina händer, skjuter skulden på andra, och funderar på att skaffa sig en älskare. Starkt drama, med fina skådespelarprestationer.
Bio Forum lördag 20/1 kl 16:
Emma och Daniel – mötet
Regi: Ingela Magner. Svensk, familjefilm (2004). Längd 85 min.
Filmen bygger på en ungdomsbok av Mats Wahl. Emma, 12 år, bor med sin pappa på en fiskecamp i Lappland. Hennes mor är död. Pappan har via en kontaktannons träffat stockholmskan Sara, som kommer på besök tillsammans med 12-årige sonen Daniel.
De två barnen är inte alls på våglängd med varandra, men under en tur ut i vildmarken råkar man ut för diverse malörer, som får dem försonligare stämda mot varandra. Filmen är gjord i lappländsk miljö, och är både vacker och livsbejakande.
Bio Forum lördag 20/1 kl 19.30:
Hawaii, Oslo
Regi: Erik Poppe. Norsk, drama (2005). Längd 124 min.
Hawaii, Oslo har hyllats som en av årtiondets toppar i norsk filmproduktion, belönad med en rad priser på internationella filmfestivaler. Handlingen utspelar sig på årets varmaste dag i Oslo, och skildrar fem olika mänskoöden som genom tillfälligheternas spel trasslas in i varandra. Frode och Milla har just fått deras första barn, som är döende i någon medfödd åkomma. Bobbie-Pop är en avdankad pop-sångare, som funderar på självmord. Leon är en institutionaliserad mentalpatient, som går och väntar på en träff med en flickvän från längesen. Leons bror Trygve är på permission från fängelset, och planerar flykt. Och så börjar det hända... Mycket beröm har haglat över regissören, som lyckas hålla i trådarna utan att det utmynnar i kaos.
Bio Forum söndag 21/1 kl 14:
Nionde kompaniet
Regi: Fjodor Bondartjuk. Rysk-finsk samproduktion, drama (2005).
Händelserna i filmen tar avstamp i avslutningsfasen av den ryska ockupationen av Afghanistan 1988-89. Två adertonåringar träffas vid inryckningen i militären. Bägge har anmält sig som frivilliga, av olika skäl. De skickas först till ett träningsläger, och därefter till den beryktade nionde divisionen, som utgör uppsamlingsplats för odisciplinerade bråkstakar. Nionde divisionen sänds alltid ut i spetsen för att försvara ”fosterlandets ära”. Men i det afghanska kriget finns ingen ära att hämta, och snart har de två ungdomarna inte ens ett fosterland. En regimkritisk film, som har blivit en stor publikframgång i Ryssland.
Ungdomsfilm på Ekenäs Naturum, Stallörsparken. Gratis inträde!
Lördag 20/1 kl 11
Du ska nog se att det går över
Regi: Cecilia Neant-Falk. Svensk dokumentär (2003)
Du ska nog se att det går över gjordes av tre tonårsflickor i Sverige, om problemen kring att vara lesbisk. Om insikten att vara annorlunda, om hur man ”kommer ut ur garderoben”, om familjens och vänners reaktioner, om att leva i ett litet samhälle där alla vet allt om alla. Temat tangerar Fucking Åmål, men här i verklig tappning. Filmen har belönats med en Guldbagge som årets bästa svenska dokumentär.
Lördag 20/1 kl 13
Fling
Regi: Ulrika Bengts. Finlandssvensk TV-produktion (2004)
Fling är en berättelse om ungdomar i dag, i helsingforsmiljö. Den består av fem fristående avsnitt, som skildrar övergången till vuxenlivet, kring relationer, konflikter, karriärdrömmar, allt det som följer när ungdomar tar steget ut från familjens och skolans värld, till självständighet. Fling gick som TV-serie (FST), och nådde goda tittarsiffror.

Inga kommentarer: