info

Detta är Ekenäs FilmFests blogg, hemsidan finns på www.ekenasfilmfest.fi

Åke Lindman (1928-2009) in Memorian

Åke Lindman (1928-2009)
Åke Lindman, född Åke Leonard Järvinen 11 januari 1928, död 3 mars 2009, var en av Finlands främsta skådespelare samt regissör. Under sin ungdom var Lindman en duktig fotbollsspelare. Han spelade på landslagsnivå, han var med och representera Finland under sommar-OS i Helsingfors 1952. Engelska fotbollsklubbar visade intresse för att värva honom, men han valde istället att bli skådespelare på fulltid.
Lindmans genombrott som skådespelare kom då han spelade Lehto i Edvin Laines filmatisering av Tuntematon sotilas [Okänd soldat] från 1955. Lindman rönte även framgångar som regissör, bland annat med TV-serien Stormskärs Maja [visades i helhet under den första Ekenäs Film Fest, 2006] och långfilmen Framom främsta linjen. Hans sista film som regissör blev krigsfilmen Tali-Ihantala 1944. Han medverkade i ett åttiotal filmer och regisserade själv över tjugo filmer.
Åke Lindman var även involverad i samband med att internationella filmer spelades in i Finland. Han fungerade ofta som inspelningskonsult för utländska filmbolag när de ville filma i Finland. Finland och Helsingfors fick då ofta fungera som kulisser till berättelser som utspelade sig i forna Sovjetunionen. I en del av dessa filmer hade Lindman även små gästroller som t.ex i Warren Beattys Reds.
Åke Lindman var hedersgäst under den första Ekenäs Film Fest som ordnades 2006. Då visades TV serien Stormskärs Maja i sin helhet, TV filmen Inför havets anlete samt T.J. Särkkäs film 1918 – En man och hans samvete, där Lindman spelar Pastor Samuel Bro, en av Lindmans egna favoritroller.

Ett kollage på Åke Lindman under hans besök
på Ekenäs Film Fest 2006

Filmografi

  1. Tali-Ihantala 1944 (2007) [Regi]
  2. Framom främsta linjen (2004) [Regi]
  3. Kohtalon kirja (2003) [Roll]
  4. Taivas tiellä (2000) [Roll]
  5. Kirjava silta (2000) TV serie [Roll]
  6. En Liten julsaga (1999) [Roll]
  7. Lapin kullan kimallus (1999) [Regi, Manus, Producent]
  8. Rederiet (1998-1999) TV serie [Roll]
  9. Vägsjälar (1998) TV mini-serie [Roll]
  10. Ei vanhene koskaan (1997) TV serie [Programledare]
  11. Yöjuna (1996) [Roll]
  12. Skuggornas hus (1996) TV mini-serie [Roll]
  13. Jägarna (1996) [Roll]
  14. Lotat (1995) [Roll]
  15. Mannen utan ansikte (1995) [Roll]
  16. Harjunpää ja heimolaiset (1995) TV serie [Regi]
  17. Kiinnisidottu (1994) TV mini-serie [Regi]
  18. Småstadberättelser (1994) TV serie[Roll]
  19. Esters testamente (1994) TV mini-serie [Roll]
  20. Läckan (1994) TV film [Roll]
  21. Harjunpää ja kiusantekijät (1993) [Regi, Manus, Producent]
  22. Den Korsikanske biskopen (1993) TV serie [Roll]
  23. Fem skott i senaten (1992) TV film [Regi, Manus]
  24. Riktiga män bär alltid slips (1991) [Roll]
  25. Din vredes dag (1991) TV mini-serie [Regi]
  26. Spänn mig för karlavagnen (1990) TV film [Roll]
  27. Ameriikan raitti. (1990) [Roll]
  28. Den Svarta cirkeln (1990) TV serie [Roll]
  29. Husbonden (1989) TV film [Roll]
  30. Kråsnålen (1988) TV mini-serie [Roll]
  31. Månguden (1988) TV film [Roll]
  32. J.K. Paasikivi (1988) TV serie [Regi]
  33. Tjurens år (1988) TV film [Regi]
  34. Lain ulkopuolella (1987) [Roll]
  35. Lysande landning (1987) TV film [Roll]
  36. The Fourth Protocol (1987) [Assisterande Regissör]
  37. Ondskans år (1987) TV film [Roll]
  38. Den Förtrollade vägen (1987) TV film [Regi]
  39. Pano (1986) TV film [Roll]
  40. Harjunpää och kalla döden (1985) TV serie [Regi, Manus]
  41. Dirty Story (1984) [Roll]
  42. Kalabaliken i Bender (1983) [Roll]
  43. Klippet (1982) [Roll]
  44. Jousiampuja (1982) [Roll]
  45. Zoombie (1982) TV film [Roll]
  46. Skulden (1982) TV mini-serie [Roll]
  47. Reds (1981) [Roll, Inspelningskonsult i Finland]
  48. Victor eller När barnen tar makten (1981) TV film [Roll]
  49. Kylä (1980)TV serie [Regi]
  50. Elämänmeno (1978) TV mini-serie [Regi, Manus]
  51. Bomsalva (1978) [Roll]
  52. Tuntematon ystävä (1978) [Roll]
  53. Telefon (1977) [Roll, Finsk kontaktperson]
  54. The Eagle Has Landed (1976) [Inspelningskonsult i Finland]
  55. Stormskärs Maja (1976)TV mini-serie [Regi]
  56. Alppikengistä jäljet vain jää (1973) TV serie [Regi]
  57. Alberte (1972) TV mini-serie [Roll]
  58. The Day the Clown Cried (1972) [Roll]
  59. Is (1971) TV film [Regi]
  60. The Kremlin Letter (1970) [Assisterande Regissör]
  61. The Shoes of the Fisherman (1968) [Roll]
  62. Billion Dollar Brain (1967) [Roll]
  63. Inför havets anlete (1967) TV film [Regi]
  64. Ylilääkäri (1966) TV film [Roll]
  65. Gehenna (1966) TV film [Roll]
  66. Laukaus Kyproksessa (1965) [Regi, Roll]
  67. Juokse kuin varas (1964) [Regi, Roll]
  68. Anna Christie (1964) TV film [Roll]
  69. Villin Pohjolan salattu laakso (1963) [Roll]
  70. Teerenpeliä (1963) [Roll]
  71. Jengi (1963) [Regi]
  72. Villin Pohjolan kulta (1963) [Roll]
  73. Kun tuomi kukkii (1962) [Regi]
  74. Naiset, jotka minulle annoit (1962) [Roll]
  75. Hän varasti elämän (1962) [Roll]
  76. 'Ei se mitään!' sanoi Eemeli (1962) [Regi]
  77. Älä nuolase... (1962) [Roll]
  78. Kuu on vaarallinen (1962) [Roll, Assisterande Regissör]
  79. Me (1961) [Roll]
  80. Kertokaa se hänelle... (1961) [Regi]
  81. Pojken i trädet (1961) [Roll]
  82. Isaskar Keturin ihmeelliset seikkailut (1960) [Roll]
  83. Lumisten metsien tyttö (1960) [Roll]
  84. Kohtalo tekee siirron (1959) [Roll]
  85. Zurück aus dem Weltall (1959) [Roll]
  86. Ei ruumiita makuuhuoneeseen (1959) [Roll]
  87. Damen i svart (1958) [Roll]
  88. Vihdoinkin hääyö... (1957) [Roll]
  89. Herra Sotaministeri (1957) [Roll]
  90. 1918 – Mies ja hänen omatuntonsa (1957) [Roll]
  91. Musta rakkaus (1957) [Assisterande Regissör]
  92. Risti ja liekki (1957) [Roll]
  93. Ingen morgondag (1957) [Roll]
  94. Olet mennyt minun vereeni (1956) [Roll]
  95. Silja - nuorena nukkunut (1956) [Roll]
  96. Tuntematon sotilas (1955) [Roll]
  97. Viettelysten tie (1955) [Roll]
  98. Rakkaus kahleissa (1955) [Roll]
  99. Kukonlaulusta kukonlauluun (1955) [Roll]
  100. Kiinni on ja pysyy (1955) [Roll]
  101. Pekka ja Pätkä lumimiehen jäljillä (1954) [Roll]
  102. Niskavuoren Aarne (1954) [Roll]
  103. Kovanaama (1954) [Roll]
  104. Me tulemme taas (1953) [Roll]
  105. Pekka Puupää (1953) [Roll]
  106. Varsovan laulu (1953) [Roll]
  107. Yö on pitkä (1952) [Roll]
  108. Valkoinen peura (1952) [Roll]
  109. Suomalaistyttöjä Tukholmassa (1952) [Roll]
  110. Hallin Janne (1950) [Roll]
  111. Hornankoski (1949) [Roll]

Inga kommentarer: