infoDetta är Ekenäs FilmFests blogg, hemsidan finns på www.ekenasfilmfest.fi


Fredag 15.1.

Festivalen inleds med slutna skolvisningar
under Tordag och Fredag.
De egentliga filmvisningarna inleds med en eftermiddagsföreställning av Leva Livet på Axxells auditorium (Raseborgvägen 5), mittemot Sigurd Snåresalen.
Leva Livet (2001) 95 minuter
Axxells auditorium kl. 15.00
Regi: Mikael Håfström
I Rollerna: Kjell Bergqvist, Lia Boysen, Fares Fares, Josefin Peterson, Christian Fiedler, Eva Röse
Leva Livet berättar historien om ett hyreshus där hyresgästerna är fullt upptagna med att få ordning på sina liv. Mitt i alla intriger och förvecklingar dyker det upp en dammsugarförsäljare som är bättre på att lyssna än att sälja. Genom sitt arbete får försäljaren ta del av en mängd rörande och humoristiska livsöden som även visar sig få betydelse för hans eget liv.
Guldbaggebelönat manus och Kjell Bergqvist lyser i en av huvudrollerna
Varg (2008) 91 minuter
Bio Forum kl. 16.30
Regi: Daniel Alfredson
I Rollerna: Peter Stormare, Robin Lundberg, Rolf Degerlund, Marie Delleskog
Varg är en storslagen film om Klemens och hans systerson Nejla som lever mitt i det norrländska landskapet på gränsen mellan Sverige och Norge. Klemens är en enstöring som mest sköter sig själv men kommer i konflikt med lagar som stiftas i Stockholm. Hans systerson Nejla ser upp till honom och vill till varje pris leva samma liv. Men varken hans mamma eller samhället vill låta detta ske. Allting ställs på sin spets när deras sätt att leva blir attackerat från ett oväntat håll, och de ser sig tvingade att handla utanför lag och rätt. Ett välriktat yxhugg ställer deras liv och relation på svåra prov. Vem kommer att ta på sig skulden för det som har hänt?
Man tänker sitt (2009) 77 minuter
Axxells auditorium kl. 17.00
Regi: Henrik Hellström & Fredrik Wenzel
I Rollerna: Sebastian Eklund, Jörgen Svensson, Hannes Sandahl
Man Tänker Sitt var en av de mest omskrivna och hyllade svenska filmerna under biohösten 2009.
Filmen skildrar livet i ett svenskt radhusområde i Falkenberg genom den elvaårige Sebastians ögon och tankar. Han ser Jimmy, som bor hos sina föräldrar trots att han har barn själv, och Anders, som precis har fått bygglov till en carport. Gästarbetaren Mischa som letar efter fisk där dagvattnet rinner ner i sänkan och bildar en bäckfåra. Sebastian ser sin mamma och grannarna. Han ser asfalten ruttna och stockrosor äta sig in i grundläggningen och spräcka betongplattan som lagts direkt på marken. Försvagning, trångt rotutrymme, vattenbrist och låga näringsvärden. Radhusområdets spänningar och oskrivna regler gör att ett uppbrott inte kan ske utan våld.
Ping-pongkingen (2008) 108 Minuter
Bio Forum kl. 18.15
Regi: Jens Jonsson
I Rollerna: Jerry Johansson, Hampus Johansson, Georgi Staykov, Ann-Sofie Nurmi
Trots att de är bröder är Rille och hans bror Erik extremt olika. Rille är överviktig, filosofisk, och kungen på pingis – Ping-pongkingen. Erik är däremot älskad av alla, snygg och charmig. Rille är mitt i organiserandet av pingisturneringen när brödernas farsa bestämmer sig för att komma på besök. Under sportlovsveckan som följer uppdagas en familjehemlighet som bryter blodsbandet mellan bröderna. Rivaliteten kulminerar i krig. Filmen är en familjeskildring full av värme och orginalitet. Det handlar om att bli vuxen om att förlika sig med sitt öde.
I skuggan av värmen (2009) 90 Minuter
Axxells auditorium kl. 18.30
Regi: Beata Gårdeler
I Rollerna: Malin Crépin, Joel Kinnaman, Malin Vulcano, Camaron Silverek, Martin Aliaga
I Skuggan Av Värmen utspelar sig i Stockholm där två unga människor, Eva och Erik, möts och drabbas av den verkligt stora kärleken. Eva försöker först stå emot kärleken - hon har en hemlighet för stor för att kunna tillåta en relation med en annan människa. Filmen är en kärlekshistoria efter Lotta Thells självbiografiska succéroman med samma namn.
Flickan (2009) 96 Minuter
Bio Forum kl. 20.15
Regi: Beata Gårdeler
I Rollerna: Blanca Engström, Shanti Roney, Annika Hallin, Calle Lindqvist, Tova Magnusson-Norling, Leif Andrée, Ia Langhammer
Sommaren 1981 blir en tioårig flicka lämnad ensam med sin faster när resten av familjen reser till Afrika på ett biståndsprojekt. Fastern blir snart uppvaktad av en man och ger sig iväg med löftet att komma tillbaka om "bara" några dagar. Flickan hemlighåller att hon nu är helt ensam och sommardagarna går. Med skärpta sinnen upptäcker hon gradvis vuxenvärldens ofta absurda och ansvarslösa beteende.
I Taket Lyser Stjärnorna (2009) 91 Minuter
Axxells auditorium kl. 20.15
Regi: Lisa Siwe
I Rollerna: Josefine Mattsson, Mika Berndtsdotter Ahlén, Annika Hallin, Anki Lidén, Samuel Haus, Judith Rindeskog
När 14-åriga Jennas cancersjuka mamma blir allt sämre flyttar de båda in till mormor. Jenna drar inte jämt med henne och för att slippa konfrontera sin sorg börjar hon umgås med den festglada Ullis. Pendlandet mellan hopp och förtvivlan och relationen till mamma, mormor och kompisarna blir klangbotten till frågor om sorg, vrede, vänskap och saknad. Vågar man leva efter döden?
Efter filmförevisningarna på fredagen ordnas EftersnackRestaurang Sippan kl. 22.15->, med underhållning av Peter Öberg, Jukka Hautaviita och Mats Einarsson. Fritt inträde.

Inga kommentarer: