infoDetta är Ekenäs FilmFests blogg, hemsidan finns på www.ekenasfilmfest.fi


Lördag 16.1.

På lördagen börjar filmfest programmet klockan 10 i Ekenäs naturum, Stallörsparken, där det visas en kavalkad av dokumentärer med Raseborgsmotiv, dels amatörfilm, dels journalfilmer ur Yles arkiv, av den typ som visades på biografteatrarna före kvällens huvudfilm.
Klockan 12.00 är det dags för filmanalys med Krister Lindberg i Ekenäs naturum. Krister Lindberg gör en djupdykning i Daniel Alfredsons film Varg, som kan ses i sin helhet både fredag och lördag. Naturum är öppet till ca klockan 14.
På eftermiddagen ser filmtävlingsjuryn de filmer som regionens ungdomar producerat fram under Ekenäs Filmfest Filmkurs som ordnats under höstens gång på Västra Nylands Folkhögskola. Filmtävlingsvinnarna presenteras under kvällsfesten i Sigurd Snåresalen.
Filmförevisningarna börjar klockan 14.30 på Bio Forum och klockan 15.00 i Axxells auditorium (Raseborgsvägen 5), mittemot Sigurd Snåresalen. Biljetterna kostar 6€ på Bio Forum och 5€ i Axxells auditorium. En kärlekshistoria och The Ruined Eye är tillsammans 5€.
Bröllopsfotografen (2009)
Bio Forum kl. 14.30
Regi: Ulf Malmros
I Rollerna: Björn Starrin, Kjell Bergqvist, Tuva Novotny, Johannes Brost, Lotta Tejle
När massafabriken i Molkom läggs ner blir Robin arbetslös. Han öppnar eget som bröllopsfotograf och den nedgångne skådespelaren Johnny Björk engagerar honom till ett societetsbröllop i Stockholm. Robin stannar i huvudstaden, inneboende hos Johnny för att söka sin lycka. När han börjar arbeta med överklassflickan Astrid utvecklar sig deras relation till något mer och Robin börjar ta avstånd från sina arbetarrötter från landsbygden.
En Kärlekshistoria (1997) 30 minuter
Axxells auditorium kl. 15.00
Regi: Stefan Randström
Stefan Randströms TV-dokumentär, om två handikappade personer i Ekenäs, som planerar ett liv tillsammans.
The Ruined Eye (2009) 45 minuter
Axxells auditorium kl. 15.30
Regi: Nils-Erik Ekblom
I Rollerna: Kenneth Klaile, Hanna Aalola, Carl Alm
John Remora manipulerar kallt sin omgivning för att fånga de element som tilltalar honom. Han håller på att bygga upp en värld för sig själv. John träffar Monica, fäster sig vid henne men vill inte utnyttja henne såsom han gör med alla andra. Han börjar inse ett hurudant ytligt, men tryggt, liv han levt. Men vill han förändras? liv.
Ping-pongkingen (2008) 108 minuter
Bio Forum kl. 17.00
Regi: Jens Jonsson
I Rollerna: Jerry Johansson, Hampus Johansson, Georgi Staykov, Ann-Sofie Nurmi
Trots att de är bröder är Rille och hans bror Erik extremt olika. Rille är överviktig, filosofisk, och kungen på pingis – Ping-pongkingen. Erik är däremot älskad av alla, snygg och charmig. Rille är mitt i organiserandet av pingisturneringen när brödernas farsa bestämmer sig för att komma på besök. Under sportlovsveckan som följer uppdagas en familjehemlighet som bryter blodsbandet mellan bröderna. Rivaliteten kulminerar i krig. Filmen är en familjeskildring full av värme och orginalitet. Det handlar om att bli vuxen om att förlika sig med sitt öde.
Varg (2008) 91 minuter
Axxells auditorium kl. 17.00
Regi: Daniel Alfredson
I Rollerna: Peter Stormare, Robin Lundberg, Rolf Degerlund, Marie Delleskog
Varg är en storslagen film om Klemens och hans systerson Nejla som lever mitt i det norrländska landskapet på gränsen mellan Sverige och Norge. Klemens är en enstöring som mest sköter sig själv men kommer i konflikt med lagar som stiftas i Stockholm. Hans systerson Nejla ser upp till honom och vill till varje pris leva samma liv. Men varken hans mamma eller samhället vill låta detta ske. Allting ställs på sin spets när deras sätt att leva blir attackerat från ett oväntat håll, och de ser sig tvingade att handla utanför lag och rätt. Ett välriktat yxhugg ställer deras liv och relation på svåra prov. Vem kommer att ta på sig skulden för det som har hänt?
Man Tänker Sitt (2009) 77 minuter
Axxells auditorium kl. 18.30
Regi: Henrik Hellström & Fredrik Wenzel
I Rollerna: Sebastian Eklund, Jörgen Svensson, Hannes Sandahl
Man Tänker Sitt var en av de mest omskrivna och hyllade svenska filmerna under biohösten 2009.
Filmen skildrar livet i ett svenskt radhusområde i Falkenberg genom den elvaårige Sebastians ögon och tankar. Han ser Jimmy, som bor hos sina föräldrar trots att han har barn själv, och Anders, som precis har fått bygglov till en carport. Gästarbetaren Mischa som letar efter fisk där dagvattnet rinner ner i sänkan och bildar en bäckfåra. Sebastian ser sin mamma och grannarna. Han ser asfalten ruttna och stockrosor äta sig in i grundläggningen och spräcka betongplattan som lagts direkt på marken. Försvagning, trångt rotutrymme, vattenbrist och låga näringsvärden. Radhusområdets spänningar och oskrivna regler gör att ett uppbrott inte kan ske utan våld.
Flickan (2009) 96 minuter
Bio Forum kl. 19.00
Regi: Beata Gårdeler
I Rollerna: Blanca Engström, Shanti Roney, Annika Hallin, Calle Lindqvist, Tova Magnusson-Norling, Leif Andrée, Ia Langhammer
Sommaren 1981 blir en tioårig flicka lämnad ensam med sin faster när resten av familjen reser till Afrika på ett biståndsprojekt. Fastern blir snart uppvaktad av en man och ger sig iväg med löftet att komma tillbaka om "bara" några dagar. Flickan hemlighåller att hon nu är helt ensam och sommardagarna går. Med skärpta sinnen upptäcker hon gradvis vuxenvärldens ofta absurda och ansvarslösa beteende.
Filmgala-afton på Sigurd Snåresalen. På programmet står buffé-middag, vartill bidragen till ungdomens filmtävling förevisas.
Därtill uppträder Jonna Järnefelt (se henne i Här under polstjärnan på söndag!) med sång och DANS till Hemmalaget, med Uffe Enberg & co.
Programmet inleds ca kl 21.00,
och matserveringen börjar en timme tidigare.
Biljetter á 25 euro kan köpas vid ingången, och på Kungsbokhandeln, Ekenäs. I inträdet ingår mat + två glas vin, och en trevlig kväll i muntert lag!

Inga kommentarer: