infoDetta är Ekenäs FilmFests blogg, hemsidan finns på www.ekenasfilmfest.fi


Söndag 17.1.

På söndagen börjar filmfest programmet med filmförevisningar på Bio Forum kl. 12.30 respektive Axxels auditorium (Raseborgsvägen 5), mittemot Sigurd Snåresalen, kl. 14.00.
Kuulustelu - Förhöret (2009) 110 minuter
Bio Forum kl. 12.30
Regi: Jörn Donner
I Rollerna: Minna Haapkylä, Marcus Groth, Hannu-Pekka Björkman, Lauri Nurkse
Helsingfors, september 1942. En ung kvinna blir inkallad för förhör hos polisen. Hon är rädd att hamna i en fälla. Hon är en rysk desant, som talar en prefekt finska och som i sin oaktsamhet lämnat sin spionradio i bevaring på tvätteriet. Den finska militärunderättesetjänsten blir intresserad av kvinnan. Det blir fråga om förhör efter förhör med henne. Hon håller fast vid att allt skulle vara ett missförstånd, men så småningom inser hon att de vet vem hon på riktigt är...
Leva Livet (2001) 95 Minuter
Axxells auditorium kl. 14.00
Regi: Mikael Håfström
I Rollerna: Kjell Bergqvist, Lia Boysen, Fares Fares, Josefin Peterson, Christian Fiedler, Eva Röse
Leva Livet berättar historien om ett hyreshus där hyresgästerna är fullt upptagna med att få ordning på sina liv. Mitt i alla intriger och förvecklingar dyker det upp en dammsugarförsäljare som är bättre på att lyssna än att sälja. Genom sitt arbete får försäljaren ta del av en mängd rörande och humoristiska livsöden som även visar sig få betydelse för hans eget liv.
Guldbaggebelönat manus och Kjell Bergqvist lyser i en av huvudrollerna
Diskussion – Finlands ödesår på vita duken, med bl.a. Jörn Donner
Restaurang Sippan, vid Rådhustorget, kl. 14.00
Raja 1918
- Gränsen 1918 (2007) 117 minuter
Axxells auditorium kl. 16.00
Regi: Lauri Törhönen
I Rollerna: Martin Bahne, Minna Haapkylä, Tommi Korpela, Hannu-Pekka Björkman, Lauri Nurkse, Leonid Mozgovoi
Gränsen 1918 är ett historiskt krigsdrama som utspelar sig strax efter det finska inbördeskriget. Den unga kaptenen Carl von Munck. som slogs för de vita under inbördeskriget, skickas på order av Mannerheim för att upprätthålla och övervaka den finsk-ryska gränsen vid Karelska näset. En obetydlig liten bro förenar och separerar de två länderna i den lilla byn. Uppdraget blir inte lättare av den ryska revolutionen som tvingar tusentals människor på flykt. Under sin tid i byn förälskar sig kaptenen i den vackra Maria Lintu, lärarinnan i byn och samtidigt i hemlighet förlovad med en eftersökt ledare från den röda sidan.
I Taket Lyser Stjärnorna (2009) 91 minuter
Bio Forum kl. 16.00
Regi: Lisa Siwe
I Rollerna: Josefine Mattsson, Mika Berndtsdotter Ahlén, Annika Hallin, Anki Lidén, Samuel Haus, Judith Rindeskog
Andra visningen. När 14-åriga Jennas cancersjuka mamma blir allt sämre flyttar de båda in till mormor. Jenna drar inte jämt med henne och för att slippa konfrontera sin sorg börjar hon umgås med den festglada Ullis. Pendlandet mellan hopp och förtvivlan och relationen till mamma, mormor och kompisarna blir klangbotten till frågor om sorg, vrede, vänskap och saknad. Vågar man leva efter döden?
Täällä Pohjantähden Alla - Här Under Polstjärnan (2009) 193 Minuter
Bio Forum kl. 18.00
Regi: Timo Koivusalo
I Rollerna: Ilkka Koivula, Vera Kiiskinen, Risto Tuorila, Ritva Jalonen, Heikki Nousiainen, Hannu-Pekka Björkman, Jonna Järnefelt
Täällä Pohjantähden alla baserar sig på Väinö Linnas romantrilogi med samma namn, en av den inhemska littearturens storverk. Berättelsen väcker i liv en brokig och stark tidsperiod som utspelar sig från slutet på 1800-talet till 1950-talet. Täällä Pohjantähden alla är en realistisk och djupt human berättelse om de stora uppoffringar som de vanliga människorna måste utstå som en del av de historiska händelser som utspelade sig Finland. Historien om människorna i en finsk by under nationens födelse i början av nittonhundratalet. Vardagens trångmål och sociala orättvisor skildras under mer än en generation samtidigt som kampen om vem som ska utforma den nya staten rasar. Konflikterna leder med tiden till torparnas organisering, ökade klasskonflikter och slutligen inbördeskrig.
I Skuggan Av Värmen (2009) 92 Minuter
Axxells auditorium kl. 18.00
Regi: Beata Gårdeler
I Rollerna: Malin Crépin, Joel Kinnaman, Malin Vulcano, Camaron Silverek, Martin Aliaga
I Skuggan Av Värmen utspelar sig i Stockholm där två unga människor, Eva och Erik, möts och drabbas av den verkligt stora kärleken. Eva försöker först stå emot kärleken - hon har en hemlighet för stor för att kunna tillåta en relation med en annan människa. Filmen är en kärlekshistoria efter Lotta Thells självbiografiska succéroman med samma namn.

Inga kommentarer: