infoDetta är Ekenäs FilmFests blogg, hemsidan finns på www.ekenasfilmfest.fi


Söndagen 23.1.


Mumintrollet och kometjakten (2010)
Bio Forum kl. 12.00
Regi: Maria Lindberg
En komet hotar Mumindalen och Mumintrollet och Sniff ger sig av till observatoriet för att rådfråga vetenskapsmännen där. På sin färd träffar de Snusmumriken och Snorkfröken som hjälper dem i alla de äventyrligheter de råkar ut för.
Svenskt tal, ei suomenkielistä tekstitystä

Sen brände vi uniformerna (2010)
Restaurang Sippan kl. 13.00
Regi: Maria Helsing
På Lottehemmet i Köpenhamn väljer man själv när man stiger upp och när man går och lägger sig. Om man har lust att dricka en snaps eller ta ett glas vin till maten så gör man det. Ibland åker hela boendet på södernresor. Man dansar, sjunger, kramas och njuter. Varför skulle man sluta ha roligt bara för att man flyttar in på ett ålderdomshem?
Efter filmen följer debatt, med redaktör Pia Hellsten som debattledare, i diskussionspanelen deltar politiker, tjänstemän och vårdpersonal från Raseborg. Välkommen!

Second opinion (2010)
Kulturhuset Karelia kl. 13.30
Regi: Rasmus Blommqvist
En dokumentärfilm om en motorcykelentusiast som under en mc-resa i Spanien råkar ut för en olycka där hans armar skadas så allvarligt att en återställning anses osannolik.

Äppeltjuvarna (2009)
Kulturhuset Karelia kl. 14.00
Regi: Anna Maria Jóakimsdóttir Hutri
I Rollerna: Dick Idman, Fabian Silén, Jacob Höglund & Camilla Hellberg
Äppeltjuvarna är en finlandssvensk barnfilm som handlar om Arthur och Gustav, som är totala motsatser. När deras föräldrar flyttar ihop, måste pojkarna dela rum med varandra. Trots deras interna konflikter måste de tillsammans bevisa sin oskyldighet till att ha stulit äppel från grannen, genom att finna den skyldige och därigenom rentvå sig själva.

Det enda rationella [Ruotsalainen avioliitto] (2009)
Bio Forum kl. 14.00
Regi: Jörgen Bergmark
I Rollerna: Pernilla August, Claes Ljungmark, Stina Ekblad &
Rolf Lassgård
Erland och May är gifta och driver en äktenskapsskola i kyrkans regi på fritiden. Erlands arbetskamrat Sven-Erik är gift med Karin. På Sven-Eriks födelsedagsfest blir Erland och Karin häftigt förälskade i varandra vilket vänder upp och ner på deras relationer. På Erlands initiativ sätter de sig för att diskutera den mest rationella lösningen och kommer fram till att de ska flytta ihop alla fyra tills allt återgår till det normala.
Suomenkielinen tekstitys

Filmtävlingsbidragen visas (2010)
Kulturhuset Karelia kl. 15.15

Mardröm (2010)
Kulturhuset Karelia kl. 15.45
Regi: Christopher Marins
En skräck kortfilm där man gör en djupdykning in i medvetandet av en psykopat. Vad allt kan ett förvrängt medvetande åstadkomma. Det går inte att kontrollera det som är ur kontroll. I en perfekt värld kunde man kanske säga vem som är vid sina sinnens fulla bruk.
Rekommenderas inte för personer som har lätt att framkalla obehag.

Viimeinen kapinallien (2010)
Kulturhuset Karelia kl. 17.00
Regi: Niko Kostet
Niklas har stora planer som inte förverkligas och hamnar tillbaka på skolbänken. På universitet träffar han Irina och Patrik, vilka sällskapar. När Niklas och Patriks känslor till varandra väcks i liv ser framtiden för den nya vänskapskretsen dyster ut. Det blir en fråga om en oundviklig sammanstötning där det framgår vem som är den Sista Rebellen.
Suomenkielinen, ingen svensk text

Här Under Polstjärnan II
[Täällä Pohjantähden Alla II] (2009)
Bio Forum kl. 18.15
Regi: Timo Koivusalo
I Rollerna: Ilkka Koivula, Vera Kiiskinen, Risto Tuorila,
Ritva Jalonen & Hannu-Pekka Björkman
Andra delen av nyfilmatiseringen av Väinö Linnas romantrilogi. Efter att ha blivit frigiven från fångläger isolerar sig Akseli Koskela från omvärlden. Tillsammans med Elina odlar de marken och kan så småningom lösa in marken åt sig själv. Framtiden ser ljus ut men mörka moln dyker upp då andra världskriget bryter ut…
Suomenkielinen, ingen svensk text

Film om Kurdistan (2011)
Kulturhuset Karelia kl. 18.30
Produktion: Midiya Zahir Hatam
Filmen presenterar det kurdiska livet, dvs. människors leverne och dagsrutiner, i byn Bawzé utanför staden Rania i nordöstra Irak.
Filmen saknar tyvärr intervjuer på grund av översättningstekniska problem. Filmen har gjorts som ett beställningsarbete åt Raseborg stad, bildningsnämndens sektion för kultur och museer.

Inga kommentarer: