infoDetta är Ekenäs FilmFests blogg, hemsidan finns på www.ekenasfilmfest.fi


FILMFESTIVAL OCH FILMKURS I EKENÄS

Förberedelserna för Ekenäs Filmfest åttonde filmfestival inkommande vinter har kommit igång och föreningen inbjuder nu också till sin andra årliga satsning dvs. kursen i filmarbete, som har som avsikt att befrämja västnyländskt filmberättande. Ekenäs Filmfest ordnar sin festival traditionellt kring högklassig nordisk dokumentär- och spelfilm och som en andra tyngdpunkt har vi lokalt filmskapande och dokumentärer från närmiljön.

Själva filmfestivalen är nu framskjuten från januari till veckoslutet 8-10 februari 2013, ett veckoslut då vi hoppas Ekenäsbor, övriga Raseborgare och besökare från andra orter hittar intressant repertoar på våra scener Kulturhuset Karelia, Bio Forum och Naturum. Vilka de färska filmerna blir framgår först i höst då vi känner till utbudet. Vi hoppas på gäster från filmvärlden. Nytt för nästa festival är samarbetet med Yle Fem med satsning på nordiskt tv-drama och tv-dokumentärer. Skandinavisk deckarfilmatisering har haft framgång och vi satsar på lite djupdykning i ”nordic noir”. Rubriken för festivalen 2013 ”Lögner och sköna historier” kan omfatta mycket.

Vi önskar fortsatt framgång för filmkursen som två augustiveckoslut välkomnar unga och unga vuxna för att pröva på att själv göra film. Vi samarbetar med filmregissörerna Nils-Erik Ekblom och John Åhman som denna gång riktar sig också till filmintresserade som aldrig tidigare gjort film. Kursen pågår fredag till söndag 17-19 och följande veckoslut 24-26 augusti. Kursidén är att skapa ”fiilis” för filmberättande och att gå från plan till verk för att göra film. Kursdeltagare antas i anmälningsordning ekenas.filmfest(at)gmail.com. Förfrågningar kan även göras till samma adress.

Det praktiska festivalarbetet kräver rätt mycket olika slags arbetsinsatser och styrelsen tar gärna emot volontärer och praktikanter, som kan hjälpa till med mångsidiga uppgifter för praktiskt festivalarbete, informationsarbete och tekniska uppgifter kring filmvisningarna. Intresserade kan vända sig till arrangörerna. I Ekenäs Filmfest styrelse arbetar nu Tor-Erik Söderholm (Ordförande), Carita Pettersson, Katarina Wikström, Tom Ljung, Esa Halonen, Ylva Rancken-Lutz, Susanne Jansen, Erik Hagman och Leif Sundström. Filmfesten finns även på Facebook.
Kontakt med styrelsen fås lämpligt via ekenas.filmfest@gmail.comAffischerna ovan är designade av Alex Savander.


Inga kommentarer: