infoDetta är Ekenäs FilmFests blogg, hemsidan finns på www.ekenasfilmfest.fi


Varastettu Kuolema (Den stulna döden)

La 20.1.2018 klo 16.00, Bio Forum
(Helene Schjerfbeckin katu 5, Tammisaari)
Regi/Ohjaus: Nyrki Tapiovaara (1938), 101 min, ikäraja/åldersgräns: 7 år/vuotta,

Film efter Runar Schildts novell Köttkvarnen om aktivister som i början av seklet sätter sig emot tsarmakten. Hans Kutter skrev i sin recension i Hufuvudstadsbladet om filmen, att filmens konstnärliga tillgång är dess förra halvdel, även om det skall erkännas att den senare delen väl motsvarar en viss publiks fordringar på en spännande kväll. Vid föreställningen på Bio Forum närvar Erkka Blomberg som är son till Erik Blomberg som var med och skriva manus till filmen, producerade filmen och var med om filmning och klippning av filmen. Vi ser den i en nyrenoverad version från 2000-talet.

Runar Schildtin novelliin Lihamylly perustuva elokuva kertoo aktivisteista, jotka 1900-luvun alussa asettuivat vastustamaan tsaarin valtaa. Hans Kutter kirjoitti Hufuvudstadsbladetin arviossaan, että elokuvan taiteellisen annin tarjoaa sen alkuosa. Tosin hänen mielestään on tunnustettava, että filmin jälkimmäinen osa vastannee tietynlaisen yleisön vaatimuksia jännittävästä illasta. Bio Forumin esityksessä on paikalla Erkka Blomberg. Hänen isänsä Erik Blomberg oli tekemässä elokuvan käsikirjoitusta, tuotti elokuvan ja oli sekä elokuvan kuvaaja että leikkaaja. Näemme elokuvasta 2000-luvulla restauroidun version.

---

"Varastettu kuolema"-elokuva on valmistettu vuonna 1938 ja nyt se on palautettu vuoden 1938 muotoon. Siihen on lisätty vuonna 1954 poisleikatut ns. krumeluurit, joita oli yhteensä 15 minuuttia. Vuoden 1954 versio on se, jota televisio on näyttänyt. Säilyneet negatiivit on KAVI:ssa lisätty käsikirjoituksen mukaisiin paikkoihin ja sävyjä korjattu.

Suomen ensimmäinen elokuvakerho Projektio oli perustettu 1934 Hans Kutterin, N.G.Hahlin ja Alvar Aallon toimesta. Filmitarkastamo kielsi itsenäisyyden ensimmäisinä vuosina kymmenien ulkomaisten elokuvien esittämisen Suomessa, mutta elokuvakerhot saivat näitä esittää. Kerhon ohjelmistosta jäsenet ammensivat vaikutteita tuleviin elokuviinsa. ”Varastettu kuolema”-elokuvan tekijöistä olivat Projektion jäseniä mm. Erik Blomberg, Gunnar Schildt ja kolme Tapiovaaran veljestä, Nyrki, Ilmari ja Tapio. Elokuvantekoon aikaisemmin olivat osallistuneet Nyrki Tapiovaara ja Erik Blomberg. Nyrki Tapiovaara oli 26-vuotiaana ohjannut vuonna 1937 Juhani Ahon romaaniin ”Juha” pohjautuvan elokuvan ja Erik Blomberg oli toiminut 22-vuotiaana kuvaajana SUOMI-FILMI:n pirtusalakuljetuselokuvassa ”VMV 6”.

Adams filmi oli lopettanut elokuvien tekemisen ja Erik Blomberg vuokrasi Katajanokalla sijaitsevan studion. Runar Schildtin teoksesta ”Kotiinpaluu ja muita novelleja” on novellista ”Lihamylly” otettu tarinan osia ja henkilöiden hahmoja elokuvaan. Tarina on siirretty vuoden 1918 Suomen sisällisodan ajasta vuoteen 1904 sortovuosien aikaan. Eino Mäkinen oli laatinut ”Köttkvarnen”:ista käsikirjoituksen, josta yhdessä Nyrki Tapiovaaran, Erik Blombergin ja Matti Salosen (Kurjensaari) kanssa muokkautui elokuvan lopullinen käsikirjoitus. Elokuvassa on mukana myös improvisoituja kohtia.

Tekemisessä oli vahva talkoohenki, ammattinäyttelijöiden lisäksi rooleissa olivat Nyrki ja Ilmari Tapiovaara, Matti Salonen, Erik Blomberg, kansallisteatterin palttoovahtimestari, elokuvakiertueen koneenkäyttäjä ja timpuri Karl-Johan neljässä eri roolissa. Vanhat huonekalut ja taulut oli lainattu Erik B:n tädiltä ja äidiltä. Tuulikki Paananen kertoi, että tekeminen oli hauskaa ja varsinkin hevoskärryillä ajelu.

Elokuvan tekeminen maksoi noin 680000 markkaa, joka on nykyrahassa noin 250 000 euroa. Katsojia oli 280 000, elokuvalippu maksoi 7:50 markkaa.

15.8.2017 Erkka Blomberg

Inga kommentarer: