infoDetta är Ekenäs FilmFests blogg, hemsidan finns på www.ekenasfilmfest.fi


Fredag 23.1.

Festivalen inleds med en dagsföreställning
av Hugo och Josefin på Kulturhuset Karelia
Hugo och Josefin (1967) 79 minuter
Bio Forum kl. 12.00
Regi: Kjell Grede
I Rollerna: Fredrik Becklén, Marie Öhman, Beppe Wolgers
Filmen introduceras av Urban Fellman
Josefin bor i en prästgård på landet och hennes föräldrar har inte tid med henne, hon får nöja sig med sin fantasivärld. Hon känner sig ensam och har ingen lekkamrat. Hon bestämmer sig för att rymma och träffar Hugo, som blir hennes idol. Han är annorlunda än de andra barnen, självständig och förtroendeingivande. Tillsammans med honom och Gudmarson upplever hon en fantastisk sommar.
De egentliga filmförevisningarna börjar klockan 16.00 på Bio Forum respektive Karelia. Biljetterna kostar 6€ för Bio Forum och 5€ för Karelia.
Lät den rätte komma in (2008) 116 minuter
Bio Forum kl. 16.00
Regi: Tomas Alfredson
I Rollerna: Kåre Hedebrant, Lina Leandersson, Per Ragnar, Henrik Dahl
Skräckfilm. Tolvårige Oskar är mobbad av några elever i samma skolklass. Han träffar Eli, en till synes tolvårig flicka, men Eli är inte som andra - hon kan inte vistas i solljus, hon äter inte mat och för att komma in i ett rum behöver hon bli inbjuden. Samtidigt inträffar ett antal försvinnanden och ohyggliga mord. Offer påträffas med bruten nacke och tömda på blod...
Filmen fick premiär på Göteborgs filmfestival i januari 2008, då Alfredson vann festivalens Nordiska filmpris. Sedan dess har filmen visats bla. på Robert DeNiros Tribeca Film Festival, där den vann Founders Award for Best Narrative Feature.
Prag (2006) 92 minuter
Karelia kl. 16.00
Regi: Ole Christian Madsen
I Rollerna: Mads Mikkelsen, Stine Stengade, Borivoj Navrátil, Jana Plodková
Ett intensivt kärleksdrama om ett gift pars kamp för att hålla kärleken vid liv i en främmande stad, en film om kärlekens hemligheter och lögner, med Stine Stengade och Mads Mikkelsen i de övertygande huvudroller.
När Christoffers far dör reser han och hans hustru Maja till Prag. Fadern flydde från Danmark till Prag och lämnade efter sig Christoffer och hans mamma. För Christoffers del involverar resan därför inte många känslor utan Christoffer ser på resan som en ren praktisk angelägenhet. Bakom den polerade fasaden håller Christoffer och Majas äktenskap att vittra samman. Christoffer tvingas inse att resan till Prag förvandlas till en kamp för mer än sak…
Maria Larssons Eviga Ögonblick (2008) 131 Minuter
Bio Forum kl. 18.00
Regi: Jan Troell
I Rollerna: Maria Heiskanen, Mikael Persbrandt, Jesper Christensen, Emil Jensen, Ghita Nørby, Amanda Ooms, Antti Reini
Drama. Under 1900-talets första år vinner den unga arbetarkvinnan Maria en kamera på lotteri. Hon är gift med diversearbetaren Sigfrid Larsson som är en hårt arbetande familjeförsörjare, kvinnokarl och periodvis alkoholmissbrukare. Maria är också mor till en barnskara som till sist ska komma att rymma sju barn. Fotografen Sebastian Petersson, lär henne att fotografera och Maria kommer att se på världen och tillvaron med nya ögon.
Maria Larsssons eviga ögonblick är Golden Globe-nominerad som bästa utländska film.
Se upp för dårarna (2007) 100 Minuter
Karelia kl. 18.00
Regi: Helena Bergström
I Rollerna: Rakel Wärmländer, Nina Zanjani, Korhan Abay, Zinat Pirzadeh, Dan Ekborg
Drama-komedi. Yasmin Demiroglus pappa, Sinan, har tvingats lämna sitt hemland och är nu T.T.T., Turkisk Thoraxkirurg som kör Tunnelbana. Själv är hon fast besluten att ta revansch och bli något stort i samhället, typ justitieminister. Hon söker till Polishögskolan. Det gör också Elin, som levt sitt liv i skuggan av sin jälvcentrerade far, kriminalprofessor Ulf Enecke. Hon måste bevisa att hon duger. De söker ett yrke och finner vänskap. Deras möte slår ner som en bomb. Två tjejer som vägrar vara offer, tar för sig av livet och har ett huvud att tänka med. De får det inte lätt.
Efter filmförevisningarna ordnas Filmgala-afton på Sigurd Snåresalen. På programmet står buffé-middag, vartill bidragen till ungdomens filmtävling förevisas. Därtill levande musik och artistframträdanden. Programmet inleds ca kl 21.00, och matserveringen börjar en timme tidigare.
Biljetter á 25 € kan köpas vid ingången, och på Kungsbokhandeln, Ekenäs.

Inga kommentarer: