infoDetta är Ekenäs FilmFests blogg, hemsidan finns på www.ekenasfilmfest.fi


Lördag 24.1.

På lördagen börjar filmfest programmet klockan 10 i Ekenäs naturum, Stallörsparken, där det visas en kavalkad av dokumentärer med Raseborgsmotiv, dels amatörfilm, dels journalfilmer ur Yles arkiv, av den typ som innan sextiotalet visades på biografteatrarna före kvällens huvudfilm.
Klockan 12.30 är det dags för filmanalys med Urban Fellman i Ekenäs naturum. Naturum är öppet till ca klockan 14.
På eftermiddagen ser och bedömmer en jury de filmer som regionens ungdomar producerat fram under Ekenäs Filmfest Filmkurs som ordnats under höstens gång på Västra Nylands Folkhögskola. Filmtävlingsvinnarna presenteras cirka klockan 14.30 på Kulturhuset Karelia, efter filmförevisningen av 'Mardröm' och 'Kärlekens martyrer'.
Filmförevisningarna börjar klockan 13.30 på Kulturhuset Karelia och klockan 16.00 på Bio Forum. Biljetterna kostar 6€ på Bio Forum och 5€ på Karelia. Kärlekens martyrer och Mardröm är tillsammans 5€.
Kärlekens martyrer (2008)
Karelia kl. 13.30
Regi: Kenneth Klaile
I Rollerna: John Åhman, Fanny Enberg
Filmen är gjord av Kenneth Klaile och är hans examensarbete från dokumentärfilmslinjen på Cityfolkhögskolan (Axxell-City).
Mardröm (2007) 29 minuter
Karelia kl. 14.00
Regi: Nils-Erik Ekblom & Marko Eronen
Filmen är Nils-Erik Ekblom och Marko Eronens examensarbete från dokumentärfilmslinjen på Cityfolkhögskolan (Axxell-City).
Ett glatt och kreativt barn förändras, då det plågas av sömnlöshet och mardrömmar. Filmen är den unga huvudpersonens explorationsresa in i sitt eget huvud, för att ta reda på vem han är och vad som hände honom. Detta är en allvarlig berättelse med en övertygande beskrivning om hur det är att leva i ett pinande tillstånd, som man inte själv kan göra något åt och som utomstående inte förstår sig på.
Trailer på filmen
Thomas (2008) 70 minuter
Karelia kl. 15.00
Regi: Miika Soini
I Rollerna: Lasse Pöysti, Pentti Siimes, Mauri Heikkilä, Aarre Karén
Drama. Thomas (Lasse Pöysti) lever ett anspråkslöst pensionärsliv i sin källarvåning. Hans enda sällskap är ett schackbräde och ett fotografi av den avlidna hustrun. I parken möter han en dag en annan ensam åldring. Plötsligt återvänder det förflutna i Thomas liv.
Kolmistaan [På tremanhand] (2008) 100 minuter
Bio Forum kl. 16.00
Regi: Peter Lindholm
I Rollerna: Kari-Pekka Toivonen, Liisa Kuoppamäki, Matleena Kuusniemi, Elias Eronen, Taneli Mäkelä
Triangeldrama. Tomi Laakso är en man på 35 år. Han lever lyckligt familj liv med hustrun Maria och deras två unga barn. En dag möter Tomi Janita och förälskar sig i henne och blir besatt av Janita. Tomi vill vara ärlig och berättar åt Maria om Janita. Till Tomis överraskelse vill Maria träffa Janita. Då Maria ser hur förtjust Tomi i Janita, rymmer hon hemifrån. Tomi drabbas av en chock då han inser att han förlorat sin familj…
Sommaren med Monika (1953) 93 minuter
Karelia kl. 16.15
Regi: Ingmar Bergman
I Rollerna: Harriet Andersson, Lars Ekborg, Dagmar Ebbesen, Åke Fridell, Naemi Briese
Drama. Monika och Harry flyr tristessen i sina hem och på arbetsplatsen och tillbringar en kort sommar av lycka i skärgården. Monika blir med barn och när de återvänder till stan gifter de sig. Deras heta kärlek från sommarens sorglösa månader utsätts för påfrestningar när vardagslivet tränger sig på.
Kautokeino – Opprøret (2008) 97 Minuter
Bio Forum kl. 18.00
Regi: Nils Gaup
I Rollerna: Anni-Kristiina Juuso, Mikael Persbrandt, Peter Andersson, Mikkel Gaup, Aslat Mahtte Gaup, Nils Peder Isaksen Gaup, Michael Nyqvist, Bjørn Sundquist
Drama. Efter att ha hört Laestadius ord gör samerna i byn Kautokeino uppror mot handelsmannen som säljer sprit i byn och kyrkan. För att få byborna att åter gå i kyrkan hotas de och flera män fängslas vilket leder till att upproret trappas upp och två män mördas.
Himlens hjärta (2008) 95 minuter
Karelia kl. 18.00
Regi: Simon Staho
I Rollerna: Mikael Persbrandt, Lena Endre, Jakob Eklund, Maria Lundqvist
Drama. Lars och Susanna har varit gifta i tjugo år. De älskar varandra och har tillsammans skapat en trygg och lycklig tillvaro med välbetalda jobb, ett stort hus, varsin bil och en dotter. Lika lyckligt och komfortabelt har livet utvecklat sig för Susannas bästa väninna Ann och hennes man Ulf, som också de kan se fram emot att snart få fira sin tjugo åriga bröllopsdag. Under en av deras parmiddagar berättar Susannas en historia om en kollega som varit otrogen. Historien om dennes otrohet framprovocerar reaktioner som ger upphov till en våldsam äktenskaplig uppgörelse mellan de båda paren.

Inga kommentarer: