infoDetta är Ekenäs FilmFests blogg, hemsidan finns på www.ekenasfilmfest.fi


Söndag 10.2.

Metsän tarina (Sagan om skogen) [2012]
Bio Forum kl. 11.00
Regi: Ville Suhonen & Kim Saarniluoto
Sagan om skogen är en unik familjefilm om den finländska skogen och dess färggranna och varierande liv. Filmens huvudpersoner är skogens invånare: björnar och rådjur, ugglor och ormar, myror, grodor och flygande ekorrar, hackspettar och många, många andra. En central roll har även de hundra år gamla träden. Det finns fortfarande en urskog, som är en imponerande upplevelse, och ger oss en anledning att respektera skogsmiljön på samma som man gjorde i de forna dagarna.
76 minuter
finskt tal, svenska texter

Isdraken [2012]
Bio Forum kl. 12.30
Regi: Martin Högdahl & Håkan Bjerking
I huvudrollerna: Philip Olsson, Feline Andersson, Hampus Andersson-Grill, Malin Morgan, Hans Alfredson, Dick Idman
Mik, 11, är en storstadskille som är livrädd för hundar och kan höra valars sång. Uppryckt från livet i stan, blir Mik tvingad att resa till sin faster i Norrland. Där lär han sig fiska, få nya vänner och finner kärleken för första gången, innan han plötsligt slussas vidare till en ny fosterfamilj. Till slut måste Mik fly tillsammans med sina vänner i norr på en flotte kallad Isdraken.
77 minuter
svensk dialog med finska texter
Guldbagge vinnare 2013: Bästa visuella effekter

Dokumentärfilm
Ekenäs naturum kl. 12.30
Vildmarkshav / Vinterskepp [2011]
Regi: Rolf Bjelke & Deborah Shapiro
Vinterskepp är en dokumentär filmad under parets andra segling till Antarktis. Den här gången låter de Northern light frysa fast i isen. Paret är bortom alla möjligheter att bli räddade. Utmaningarna är stora: Kommer båten att krossas? Skall deras förhållande klara mörkret och det minimala utrymmet ombord? Höjdpunkten i filmen är möten med valar, pingviner och sälar. En förstummande vacker natur förgyller parets 15 månader vid jordens sydligaste kontinent.
I Vildmarkshav seglar paret jorden runt i Södra Oceanen, jordens största vildmarksområde. De lyckas ta sig iland på öar som mycket sällan är besökta. Där möter de förstummande vackra platser och ett djurliv svårt att föreställa sig.

Vuosaari [2011]
Bio Forum kl. 14.00
Regi: Aku Louhimies
I huvudrollerna: Alma Pöysti, Aino Louhimies, Sean Pertwee,
Deogracias Masomi, Laura Birn, Amanda Pilke, Pekka Strang
Vuosaari (Nordsjö) är en finsk film om kärleken år 2011. Det är berättelsen om människor som söker kärlek och acceptans till vilket pris som helst. Filmen utspelar sig under en vintrig vecka, en tid då filmens huvudpersoner möter något oåterkalleligt.
123 minuter
Finsk, engelsk, rysk och svensk dialog

Den skaldede frisør (Bröllop i Italien) [2012]
Bio Forum kl. 16.30
Regi: Susanne Bier
I huvudrollerna: Pierce Brosnan, Kim Bodnia, Trine Dyrholm,
Paprika Steen, Philip Zandén, Bodil Jørgensen, Stina Ekblad
I södra Italien, är två danska familjer på väg till ett bröllop. Det är brudens mor, som lider av cancer, utan ett hårstrå på huvudet, och är frisör till yrket. Med henne är hennes make samt före detta man, med sin nya flickvän. I centrum för den andra familjen är brudgummens engelske fader, en något frånvarande affärsman som fortfarande undrar varför han är bosatt i Danmark, efter sin frus tragiska död.
116 minuuttia
Engelsk, dansk dialog, finska texter

Searching for Sugarman [2012]
Bio Forum kl. 18.30
Regi: Malik Bendjelloul
Medverkande: Malik Bendjelloul, Sixto Rodriguez,
Stephen "Sugar" Segerman
Rodriguez misslyckades med sin skivkarriär i det tidiga 1970-talets USA. Hans skivor sålde dåligt och försvann från allmänhetens vetskap, han förmodades ha tagit livet av sig under en misslyckad konsert. Men, utan hans egen kännedom, blev hans låtar allmängods i Sydafrika. Under Apartheidregimens hårda förtryck blev texternas fredsbudskap politiskt sprängstoff. En dag bestämde sig två sydafrikanska fans att försöka ta reda på sanningen om vad som hade hänt med deras hjälte
86 minuter
Engelskt tal, med finska och svenska undertexter
Guldbagge vinnare 2013: Bästa dokumentär
Nominerad till Oscar 2013, för bästa dokumentärfilm.

Call Girl [2012]
Bio Forum kl. 20.30
Regi: Mikael Marcimain
I huvudrollerna: Sofia Karemyr, Simon J. Berger, Josefin Asplund,
Pernilla August, Outi Mäenpää
Valåret 1976, i Stockholm ligger dagisen vägg i vägg med poseringsateljéer, och sexklubbarna får kunder från det närliggande regeringskansliet. Unga Iris rekryteras som "Call Girl" och sugs blixtsnabbt upp från samhällets botten till maktens topp. När den utopiska bilden av Sverige hotas, stiger maktens män in för att upprätthålla den.
140 minuter
Svensk dialog, finska texter
Vinnare av 3 Guldbaggar 2013: Bästa kostym,
Bästa ljud och Bästa scenografi

Inga kommentarer: